dinsdag 29 april 2014

Vierkante meter tuin

De meivakantie is hier nu in zijn tweede week. Ik krijg het niet echt allemaal op de rit op dit moment. Ben een beetje helemaal uit mijn ritme en uit m'n doen. Ook wil en heb ik veel te doen, werk ik 2 hele dagen in de vakantie(doe ik altijd in de vakantie want dat is makkelijker met oppas voor Martijn) En krijg ik het overige maar niet gedaan. En ben ook veel moe. Wat doe je dan zul je je afvragen? Dat vraag ik mezelf ook af?
Omdat het brood vorige week zo heerlijk was had ik eergisteren het desem weer uit de koelkast gehaald, ververst en gevoed, er een beetje van apart gezet voor Willy en er vandaag weer een heerlijk broodje van gebakken. Het is jammer dat er geen geur blog bestaat.......mmmmmm.


Omdat ons grastapijt er slecht aan toe is, met veel mos e.d en we niet wisten wat we er mee aan moesten hebben we er nu 2 x 1 vierkante meter moestuin ingezet. Het ziet er ontzettend leuk uit, en hebben besloten om nog 2 bakken er bij te halen. De bak met de stokken daar staan 2 flespompoen plantjes in, daar moet nog een courgette en komkommer bij komen. In die andere bak staan sla, rode bietjes, broccoli en bloemkool. Ik had zelf ook nog radijsjes en rucola sla voor gezaaid die kunnen straks in die andere bak. evenals de prei, spruitjes en paprika. we gaan het gewoon proberen. 


woensdag 23 april 2014

Dag 10

Vandaag was het eindelijk zover het deeg kon gemaakt, en het brood gebakken.
Alles goed gelezen en volgens de bereidingswijze van Levine alles gedaan. Mooi deeg gekneed, goed gerezen wat wil je nog meer.
 Het verliep allemaal te goed om waar te zijn. Tijdens de 2de rijs de oven voorverwarmd met een schaal(glas) erin zoals in de beschrijving stond. Oven op temperatuur, rijstijd voorbij, water gekookt voor in de schaal. Oven open, gekookt water in de schaal PATS, de schaal klapte uit elkaar oven vol met glas scherven. Oven uit het was gloeiend heet, pak een emmer en zet die op de deur van de oven om de scherven in te doen. De meeste scherven zaten erin en toen pakte ik de emmer en logisch de bodem van de emmer zat aan de ovendeur vastgeplakt en de scherven lagen inmiddels op de grond. Er voltrok zich een kleine ramp in de keuken. OOhhh wat nu.......
Gelukkig heb ik de ovendeur schoon gekregen toen deze een heel eind was afgekoeld, de scherven opgeruimd met de stofzuiger de oven en alle randjes en kiertjes uitgezogen. De oven opnieuw aangezet dit keer met een metalen bak erin. En nu kon het brood erin.

Mijn geduld werd beloond met dit geweldige heerlijk smakend en ruikend brood. Ben blij dat alles gelukt is zowel de desem als het brood. Het restje desem gaat in een schone pot in de koelkast voor het volgende brood, want dit is voor herhaling vatbaar.

dinsdag 22 april 2014

Dag 9

De desemstarter was weer goed gegroeid . Vanavond voor de laatste keer ververst en gevoed en dan kan morgenochtend het brood gemaakt worden. Ik heb m'n broodbakmachine maar weer tevoorschijn gehaald, dit alleen om te kneden, bakken doe ik gewoon in de oven.

maandag 21 april 2014

Dag 8

Er was niets te vrezen na het experiment met het roggemeel van gisteren. De starter was meer dan verdubbeld vanmorgen. Vandaag weer ververst en gevoed dit keer met alleen tarwebloem. Maar nu komt het erop aan. Moet het even goed plannen.
Want volgens het recept van Levine om het brood te kunnen gaan maken moet het desem 6 tot 12 uur van te voren ververst zijn en gevoed. En aangezien het kneden de het rijzen de nodige tijd in beslag neemt en ik morgen een drukke dag heb, gaat het morgen niet lukken om een brood te bakken, en ik moet ook nog wat ingrediënten daarvoor kopen. Ik ga morgenavond de starter nog een keer gewoon voeden en woensdag in alle rust een brood bakken. 

zondag 20 april 2014

Dag 7

Vanmorgen was de starter al goed gegroeid, en vanmiddag wat ingezakt, maar het ziet er goed uit.De starter ververst en gevoed. Alleen was ik een beetje eigenwijs vandaag. Hij moest gevoed worden met 100 gr. tarwemeel en 100 gr. water. Maar ik hou van donker brood en heb 25 gr. roggemeel en 75 gr. tarwemeel en 100 gr. water gebruikt. Tijdens het mengen bedacht ik me, dat de kleur van het brood niet afhankelijk is van de starten, maar van het meel wat je als laatste toevoegt om er een brood van te maken........ Ik hoop op een goede afloop.

zaterdag 19 april 2014

Dag 6

De desemstarter was vanmorgen al goed in volume toegenomen. vanmiddag wat ingezakt maar ziet er goed uit. Nu moet ik nog 2 dagen verversen en voeden en dan kan er dinsdag brood van gebakken worden. Hiervoor moet ik nog een goed recept voor uitzoeken.

vrijdag 18 april 2014

Dag 5

Omdat gisteren de starter niet zoveel had gedaan heb ik volgens het recept van Levine nog een keer de ingrediënten van dag 3 toegevoegd. Ik moet eerlijk zeggen ik had er een hard hoofd in dat het goed zou komen, maar wat schept mijn verbazing dat het deegje zich toch in 24 uur verdubbeld heeft, het zag er wel een beetje onsmakelijk uit maar ik heb vandaag de ingrediënten van dag 4 toegevoegd. En nu maar weer afwachten wat er gaat gebeuren.

donderdag 17 april 2014

Dag 4

Vandaag is er niet zoveel gebeurt met het deegje, het is maar een klein beetje in volume toegenomen en er zitten bubbeltjes is.

woensdag 16 april 2014

Dag 3

Het gezonder leven gaat gepaard met veel minder brood eten. Nu haal ik vaak brood bij de biologische bakker. Maar door een vriendin werd ik nieuwsgierig gemaakt naar het zelf bakken van brood en dan wel zuurdesembrood. Hiervoor moet je eerst een desem starter maken. Na de nodige tijd gegoogeld te hebben had ik bij Levine een recept gevonden wat me wel aanstond. Maandag ben ik begonnen met het maken van een starter. Dinsdag kon je niet zien dat er iets gebeurd was in de pot, maar tijdens het verversen en voeden merkte ik al wel dat het deegje soepeler was geworden. Vandaag is er wel degelijk wat te zien. Het deegje is in volume verdubbeld en heeft bubbeltjes. Vanavond word het deegje weer ververst en gevoed ben benieuwd of er morgen iets gebeurd?

vrijdag 11 april 2014

Kubustasje

De vierde kant van het kubustasje heb ik versierd met een witte bloem. Nu kan de voering gemaakt worden en dan kan het hele spul in elkaar gezet worden.

maandag 7 april 2014

18 jaar

5 april is de datum dat wij 18 jaar geleden in het huwelijkbootje zijn gestapt en er ook niet meer uit zijn gegaan. Voor deze gelegenheid hadden we Martijn uit logeren bij opa en oma gebracht. Olly naar het pension gebracht. En een hotel geboekt in het Sauerland. Samen erop uit.


Het hele weekend kunnen genieten van elkaar, de vakwerkhuizen, het heerlijke eten in Korbach en Marburg, en de natuur in Winterberg. Even heerlijk tot rust gekomen.

vrijdag 4 april 2014

Model

De tasjes branden op het bureau. Jammer genoeg van de week niet zo veel tijd eraan kunnen besteden als ik zou willen. Maar wel de piping van een oude blauw suède jas kunnen maken en een van de tasjes model kunnen geven. Ook heb ik een geschikte voering kunnen vinden.